De koperprijs is van verschillende factoren afhankelijk en kan dagelijks verschillen. Naast dat het van economische omstandigheden afhankelijk is, speelt het type koper ook een rol. Zo bestaat er:
- Rood koper
- Geel koper
- Mildere koper
- Ongepeld koper
- Gepeld koper
Wat is koper precies?
Koper (CU, soortelijk gewicht 8,96) is rood van kleur en een goed geleidend edelmetaal. Koper is afkomstig uit kopermijnen en wordt tegenwoordig vooral gebruikt in apparaten en kabel- of leidingnetwerken voor elektriciteit, water en informatie. Verder wordt koper veel gelegeerd met andere metalen, bijvoorbeeld als messing of geelkoper (koper + zink) en als brons (koper + zink + tin + lood of andere elementen).
Recycling van koper
Koper is een kostbaar materiaal. Recycling van koper is relatief makkelijk en heeft een grote vlucht genomen. Hergebruik van materialen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Dat geldt ook voor koper. Recycling van metalen, waaronder koper wordt steeds belangrijker en dat is logisch want het is zowel kostenverlagend als milieusparend. Koper recycling biedt veel voordelen, onder andere voor het milieu. Door koper te recyclen wordt er tot wel 40% aan energie bespaard, ten opzichte van het smelten van kopererts. Vandaar dat veel bedrijven zich hebben gestort op het sorteren van koper dan wel koper recycling.
Hoe wordt de koperprijs berekend?
De koperprijs wordt bepaald door een kwestie van vraag en aanbod. Koper is een edelmetaal en kan niet onuitputtelijk uit de grond gewonnen worden. Koper wordt meer en meer gebruikt, maar de voorraad wordt steeds kleiner waardoor de prijs van koper sterk stijgt.
Koperprijs per kilo
Koper kun je ook nog gepeld en ongepeld inleveren. Lever je het gepeld in, dan ontvang je een hogere actuele koperprijs. Daarnaast is het van belang of het schoon of vervuild is. Heeft u een groot aantal kilo’s? Dan willen metaalhandelaren weleens een betere koperprijs per kilo geven.